Om horngädda och näbbgädda.

TILL STARTSIDAN

Horngädda / Näbbgädda
Fisket efter horngäddan kommer i gång på allvar under maj och juni då fisken kommer in från de stora haven för att leka i grunda gräs och tångbeklädda vikar. Vi fiskar normalt sett under hela dagen och använder oss av spinnfiske, fluga, trolling eller mete.

Trollingfiske efter horngädda är en av mina egna favoriter då det stundtals inte är en lugn stund i båten utan alla i båten jobbar frenetiskt med att drilla, håva och sätt ut beten igen. Vill man ha det lite lugnare väljer man att lägga båten i en drift och spinnfiska över de aktuella områdena eller att ankra upp båten och flötmeta med strömming. Flötmetet resulterar uteslutande i mindre antal tappade fiskar då man lärt sig att inte kroka för tidigt, vilket är det vanligaste felet vid fötmete på horngädda.

Horngäddan är en fisk som bjuder sportfiskaren på roliga fighter med
rätt utrustning. Många hugg, hopp, rullningar och full aktion hör till vanligheterna. Mycket fisk går loss under fighten på grund av horngäddans benliknande näbb som kroken kan ha svårt att få fäste i. För att undvika detta i så stor utsträckning som möjligt fäster man en tafs mellan draget och kroken, då ökar chansen att man krokar säkert i mungipan. Antalet håvade fiskar kan ibland vara imponerande när horngäddan står på schemat. Trots det kan antalet tappade fiskar ibland vara mycket stort.

Vi tillämpar självklart catch & release och tar bara några matfiskar med oss hem. Detta är ett fiske som kan bjuda på action utöver det vanliga och jag rekommenderar varmt en dag på jakt efter dessa grönskimrande silverpilar.
Om fiske och övriga fiskarter
Skriv ut sidan